torsdag 16 april 2009

Au Pays Basque.

Jag har haft förmånen att få åka till Franska Baskien. Vänner som bor i Anglet, mittemellan Bayonne och Biarritz hade husrum och tog emot med öppna armar! Tack Pop!

I Baskien, som har sin största yta i Spanien men också en bit i Frankrike, talas det (förutom franska/spanska) också baskiska. Alla skyltar finns på två/tre språk:
Kan ju va bra för att hitta till tex Turistbyrån:
Vidare kan jag också bekräfta att den stereotypa bilden av fransmannen finns!! Här kryllar det av mestadels äldre herrar som bär basker! Kanske inte så konstigt när baskern kommer från denna delen! Den sätts dock inte på så där "käck" på snedden som vi är vana vid utan platt på huvudet ska de va, och i svart!!

Vi bilade bland Pyrenéerna och det var fantastiskt vackert! Första stoppet var St Jean- de Luz, en liten stad vid havet som är känt för att vara platsen där kung Ludvig XIV gifte sig med spanska prinsessan Marie Thérèse samt att franska inrikesministern bor här(massor med poliser i ett kvarter). Vi fann oss ett ställe där vi klämde i oss en trerätters i solskenenet. Började med Musslor:
Sen blev det hel-baskiskt, Axoa (en sorts köttgryta) och Gateaux Basque ( en mjuk kaka med tex vaniljsås emellan.) Det var den kulinariska delen.

Därefter hamnade vi mitt uppe i en Annandag-påsk-marknad i en liten by, Espelette. Tur ska man ha ibland....! Tog en kaffe med skrattretande priser (för en parisare som jag???!!)och gick runt och bara myste!

Byn är känd för sin röda Spanska peppar som hänger på tork överallt!!


Skinkan är ju också en välhängd sak!! Dessa var dessutom mega!!


Choklad är något de kan! I stora flak görs de och sen bankas de isär till lagom bitar, sälj i kilopris. Klubban syns till höger och vi fick smaka både mörk och spansk peppar-choklad!!
Köpte dock inget....se tidigare inlägg om vikt.....däremot blev det körsbärs och fikonsylt samt Foie Gras dvs Gåslever! SMARRIGT!!!


Här var det livemusik samtidigt som de gräddade speciellt bröd med god fyllning i.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag förstår att DU upplever och..äter spännande saker på dina utflykter i Frankrike.Våren hade väl kommit mycket längre där förstår jag! Turisterna börjar väl också komma nu ? Var rädd om dej MOLLA