måndag 8 juni 2009

Obama, f'låt Omaha beach.







Omaha beach.


Har varit lite "stalker" i helgen. Åkte nämligen en runda i går, med ett gäng, upp till platsen för the D-day. Colville sur Mer heter stället och där landade inga mindre än Barak och Michelle dagen innan, för att fira landstigningen den 6 juni för 65 år sen! Vi följde alltså deras rutt, tyvärr var inte röda mattan utrullad just då men jag har den på foto!!








Mycket stark att gå runt på den amerikanska kyrkogården där tusen och åter tusen kors stod på raka rader. Ibland var det en Davidsstjärna istället för ett kors....














Ibland visste man inte soldatens identitet...."known but to God".





Det fanns gott om bla amerikanska, engelska, kanadensiska veteraner som åkt dit, alla med diverse medaljer på kavajen. Kanske återsåg de platsen för första gången på 65 år! Vad kände och tänkte dessa unga grabbar när de skulle landsättas? Man anade bara och rös...


Därefter åkte vi vidare till Port en Bessin, som ligger emellan Omaha beach och Gold beach. Nu, en idyllisk liten fiskeby men som då låg precis mitt i sammandrabbningen mellan de allierade och tyskarna.














Stannade även till vid Juno beach där det fortfarande finns tyska bunkrar ute i havet.

Fullt synliga. Här sattes ca 15 000 kanadensare i land.












Tog sen en sväng via Caen där vi tog en bild (efter mkt letande!!) som invånarna själva säkert var mer än nöjda med!!






Slutade dagen med ett besök i Trouville och Deauville som bla är kända för sin filmfestival. Åt god middag med bla ostron och var sedan nere och doppade tårna (nästan iaf) vid havet!





Trouvilles rådshus.






Strandremsan i Trouville. Maffig arkitektur!



Strandhytt uthyres av Lasse Hallstrom el. Toby McGurie??!


Allt gick i filmens tecken.




Solnedgång i Normandie, genom bilruta, är inte att förakta!!

Inga kommentarer: