torsdag 30 juli 2009

Vi hade i alla fall tur med vädret...nästan!

Dagen har tillbringats ute på Store Mosse vid Hillerstorp.
Min brors fru och jag anmälde oss till en guidad "exkursion" med SNÖSKOR!!
Ja, det var det enda skodonet som gick an när vi klafsade runt mellan tuvorna.
Dessa smärre "tennisrack" åkte på och sen var vi iväg! Ramlade nästan inte..alls.



Mossen är alltså en Nationalpark och ligger vid Hillerstorp, Småland. Levde 19 år inte långt därifrån men har aldrig varit där förräns nu... Incroyable.

En 3,5 tim rundtur med dessa på fötterna. En ganska konditionskrävande och välgörande tur för en som inte lyfter för många hantlar under semestern...


Det blåste rejält ute på mossen men gungflyet gav en sån där riktig goekänsla och snart var vi rikigt snabba på att ta oss framåt fast inte vidare graciöst. Men vad mer kan man begära?



Vi tittade på grävling/rävgryt, skelettdelar, mat- och spillningsspår efter djur, grodor och ödlor. Men även på mossor, lav, dvärgbjörk, odon, tranbär, slånbär mm.
Just detta är Sileshår. En köttätande växt som precis hade tagit en turkos slända som vi inte hade hjärta att se uppäten utan faktiskt befriade.
Sanslöst fascinerade att se dessa växter (genom lupp) med sina kletiga knallröda taggar som de använder som infångningsredskap.


När vi var som mest anfådda och svettiga var det dags för ett dopp i en kolsvart göl, Vitgölen.
Såå gott men lite spooky vatten...
Därefter åt vi smarriga kycklingmackor, kaffe och kanelbulle och pratade ömsom schvenska ömsom deutch. Tyska turister, det är något det!
När vi hade en 1/2 tim kvar öppnade himlen sig. Vi klafsade då framåt på 5:ans växel bort till bilarna. Det kanske var då man inte såg sig så noga för och la en rova, fast jag vet inte...
Det är så skönt att det mänskliga hjärnan förtränger vissa saker...


Efteråt åkte vi till Naturum, Store Mosses högkvarter med info och utställningar. Här har jag fått syn på 2 tranor (heter Grus Grus på latin!) . Tycker att jag ser riktigt seriös ut, på riktigt alltså.
Det finns fler turer nu i augusti. Så häng på!!
och klicka på "Händer inom kort"



Inga kommentarer: